Badkamer voorzetwand plaatsen

Stevig en vochtbestendig
De badkamer is een ruimte waar extreem vochtige omstandigheden kunnen heersen. Met de Gyproc Badkamerplaat maakt u op een snelle manier een stevige wand die u extra zekerheid biedt tegen vocht.

Voordelen:

 • Geen vocht en schimmel
 • Ideale ondergrond voor tegelwerk
 • Alle leidingen en voorzieningen gemakkelijk weg te werken

Ook nodig:

 • Waterpas
 • Blikschaar
 • Gereedschapsmes
 • Potlood
 • Handschoenen
 • Rolmaat
 • Huishoudtrap
 • Boormachine
 • Lat van 1 cm dik

Badkamer voorzetwand

Aan de slag!

Klusmodus
1

Metalen frame plaatsen

 

1a

Liggers 
Teken de liggers af op circa 1,5 cm van de achterliggende muur. Maak de liggers op maat en breng afdichtingsband aan op de rugzijde. Zet de liggers om de 75 cm vast met Gyproc Snelbouwschroeven in hout of slagpluggen in beton.

1b

Staanders
Maak de staanders circa 1,5 cm korter dan de afstand vloer-plafond. De twee buitenste staanders voorzien van Gyproc Afdichtingsband en om de 75 cm aan de zijmuur vastzetten met slagpluggen. De overige staanders plaatsen met een hart-op-hartafstand van 60 cm. Zorg ervoor dat ze met de open zijde in dezelfde richting staan. De staanders klemt u in de liggers (let op, niet schroeven). Vervolgens de staanders om en om op halve hoogte met bijvoorbeeld een stukje ligger tegen de achterwand steunen.

1c

Wastafels en leidingen
Voor het ophangen van de wastafel brengt u een strook multiplex van 18 mm aan tussen de staanders. Zet deze met een schroef tegen beide staanders vast. Schroef de Badkamerplaat die ervoor komt vervolgens op meerdere plaatsen tegen dit achterhout. De zware last wordt nu verdeeld over de wand. Ter voorkoming van condensatie worden de waterleidingen voorzien van pijpisolatie.

2

Gipsplaten aanbrengen

 

2a

Beplaten
Als beplating gebruikt u de Badkamerwandplaten. Snij de platen op maat, dat wil zeggen 1 cm korter dan de afstand vloer-plafond. Druk met behulp van een wig of hevel de gipsplaat strak tegen het plafond. Schroef de platen met snelbouwschroeven 35 mm om de 25 cm uitsluitend vast tegen de staanders. Werk in de richting van de opening van de staanders, zodat u altijd eerst bij de gesloten zijde van de staander schroeft. Gebruik de Gyproc Schroefkop om de schroeven op de juiste diepte in te draaien.

2b

Kimnaden
De naden tussen wand en vloer worden waterdicht afgedicht met kimband. Let vervolgens goed op de waterdichte tegelafwerking.

3

Tegels aanbrengen

 

3a

Waterdicht tegelen
Nadat het hele oppervlak is voorbehandeld met Gyproc Diepgrond, brengt u een waterdichte, flexibele tegellijm aan. Kam de lijm in horizontale richting door en breng de tegels aan. Betegelen tot daar waar de wand direct met water belast kan worden, bijvoorbeeld in de douchecel tot net boven de douchekop. Tegels voegen met een waterdicht, flexibel voegmiddel. Volg hierbij altijd de instructies van de desbetreffende fabrikant.

3b

Kitten
Naden en aansluitingen wand-wand en wand-vloer, evenals aansluitingen met douchebak, bad, kranen, etc. afdichten met siliconenkit. Let er bij het betegelen op, dat er een voldoende ruime kitnaad ontstaat, zodat de kit voldoende hechtoppervlak heeft.

We zijn benieuwd naar je resultaat: #GeluktmetGyproc