HABITO room divider

2 m
1

Boodschappenlijstje

HABITO® 260 x 60cm7 stuks Staander (verpakt per stuk 260 x 4,5 cm)5 stuks Ligger (verpakt per stuk 250 x 4,5 cm)2 stuks HABITO® Schroeven 41mm(verpakt per 200 stuks)172 stuk Schroefkop (verpakt per stuk)1 stuk Afdichtingsband (verpakt per 5 m)4 m Zelfklevend wapeningsband (verpakt per 20 m)16 m Voegenvuller (verpakt per 2,5 kg)4.2 kg Voegenfinisher (verpakt per 3 L)2 L Diepgrond (verpakt per 1 kg)1.1 kg Alux Hoekbeschermer10.4 m1

Een extreem stootvaste en sterkte room divider creëert u gemakkelijk en snel met HABITO®. Met een HABITO® room divider maakt u van één ruimte twee ruimtes in 3 stappen. Een HABITO® room divider bestaat uit HABITO®, Gyproc Staanders en Gyproc Liggers. Dankzij de sterke eigenschappen kunnen voorwerpen rechtstreeks aan de room divider ophangen worden. De HABITO® wand heeft een draagkracht van 30 kg per schroef, geen pluggen nodig. Dankzij het lage gewicht is de HABITO® wand op elke ondergrond te monteren, waaronder een houten vloer. Daarnaast is gips van nature brandveilig.

Voordelen van montage met een metalen Gyproc frame:

 • Snel klaar; je gebruikt schroeven in plaats van lijm, dus dat scheelt droogtijd
 • Snel en eenvoudig te monteren
 • Het metalen frame is stevig, altijd recht en krimpt niet. De wand is blijvend scheurvrij
 • Leidingen en elektra zijn makkelijk weg te werken in de spouw van de gipswand, frezen is niet nodig
 • Eenvoudig te bewerken

Voordelen van een metalen Gyproc frame met HABITO®:

 • Extreem stootbestendig
 • Klinkt en voelt massief
 • Hoge draagkracht; voorwerpen ophangen tot 30 kg/schroef, geen pluggen nodig
 • Hoge geluidsisolatie

In 3 stappen je eigen room divider bouwen

 1. Metalen frame plaatsen

Gyproc Staanders en Gyproc Liggers zorgen voor een goede en uiterst stabiele constructie van de wand.

 1. HABITO® aanbrengen

Voor een extreem stootbestendige wand met massieve beleving en een hoge geluidsisolatie. Voorwerpen zijn eenvoudig te bevestigen; tot 30 kg per schroef. Achterhout* en pluggen zijn niet nodig. Glad en naadloos af te werken.

Download uitgebreidere montagerichtlijnen: brochure HABITO® Verwerken

 1. Afwerking

Door de afgeschuinde kanten zijn de naden van HABITO® makkelijk glad af te werken. Voor de eindafwerking kies je het materiaal dat je wilt; verf of behang.

Hoog plafond?
Moet de scheidingswand hoger worden dan 260 cm? Snijd dan met een gereedschapsmes een schuine rand van de kopse naden waar de platen tegen elkaar komen. Zo krijg je een v-vorm die je netjes kunt vullen en glad afwerken.

Ook nodig:

 • Waterpas
 • Blikschaar
 • Gereedschapsmes
 • Potlood
 • Handschoenen
 • Rolmaat
 • Huishoudtrap
 • Boormachine
 • Lat van 1 cm dik
DE ONDERDELEN VOOR DEZE KLUS HAAL JE UITSLUITEND BIJ GAMMA

Aan de slag!

Klusmodus
1

Metalen frame plaatsen

1a

Liggers
Bepaal waar de room divider moet komen en teken dit af op de vloer. Zet een Staander in de Ligger op de grond om de plek van de Ligger op het plafond te bepalen. Gebruik hierbij de waterpas. Knip de Liggers op maat met een blikschaar. Zet de Liggers om de 75 cm vast met HABITO® Schroeven (in hout) of met slagpluggen (in beton). Tip: Knip de Ligger twee keer in en buig hem door om hem vervolgens in de rug door te knippen.

Let bij montage van de Liggers op dat eventuele leidingen in de omliggende constructie niet doorboord worden. 

1b

Staanders
Maak de Staanders op maat: ze moeten 1,5 cm korter zijn dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Maak de Staanders die aan de buitenzijde van de room divider komen boven en onder vast aan de Liggers met behulp van Gyproc Snelbouwparkers. Klem de andere Staanders met de opening in dezelfde richting in de Liggers. Niet schroeven! Klem de Staanders met een hart-op-hartafstand (dus van middelpunt tot middelpunt) van 60 cm in de Liggers. Let op dat de openingen voor de leidingen en elektra bij alle Staanders op dezelfde hoogte zitten!

2

HABITO® aanbrengen

2a

HABITO® op maat snijden
Snijd HABITO® op maat. De platen moeten 1 cm korter zijn dan de afstand tussen de vloer en het plafond.

2b

Beplaten
Beplaat eerst één kant van het frame. Leg het houten latje onder de gipsplaten zodat deze strak tegen het plafond komen. Monteer de platen met HABITO® Schroeven, maar alleen tegen de Staanders. Gebruik hierbij de Gyproc Schroefkop om de schroeven op de juiste diepte in te draaien. Houd een schroefafstand van maximaal 25 cm aan. Voor het vlakste eindresultaat schroef je altijd dichter bij de open kant van het profiel.

2c

Leidingen en elektra
Voer na het beplaten van de eerste kant de leidingen en elektra eenvoudig door de openingen en de staanders. Beplaat vervolgens op dezelfde manier de andere kant van het frame, zie stap 2b. Beplaten.

3

Glad afwerken

3a

Naden afwerken
Om scheuren te voorkomen, plak je Gyproc Zelfklevend wapeningsband over de naden. Vul ze op met Gyproc Voegenvuller. Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen kun je hier ook mee opvullen (maar zonder wapeningsband). Als je het voegen netjes doet, is schuren niet nodig. Wil je toch schuren, doe dat dan wanneer de vuller is uitgehard en maak de voeg eerst stofvrij voordat je een volgende laag aanbrengt. Voor de perfect gladde wand gebruik je de Gyproc Voegenfinisher

3b

Hoeken afwerken
Voor het stevig en strak afwerken van de buitenhoeken van de room divider maak je gebruik van de Alux hoekbeschermers. Strijk daarna het hele oppervlak voor met Gyproc Diepgrond. Dit zorgt ervoor dat je geen kleurverschillen krijgt bij het verven en dat je behang er later weer makkelijk af kunt halen. Je bent nu klaar om te verven of behangen!

4

Voorwerpen ophangen
De kracht van de HABITO® wand komt volledig tot z’n recht bij het ophangen van voorwerpen. Veel voorwerpen kunnen rechtstreeks aan de HABITO® wand bevestigd worden met een bevestigingsschroef met grove draad (bijv. een spaanplaatschroef):

 • Minimale diameter van deze schroef moet 5 mm zijn
 • De schroefdraad moet tot tegen de kop doorlopen
 • De punt van de schroef moet net en scherp zijn
 • De schroefdraad mag geen kartels hebben

Pluggen zijn niet nodig. Gebruik altijd een handmatige schroevendraaier. Aan 1 bevestigingsschroef kan tot 30 kg worden opgehangen. Kijk op www.gyproc.nl/habitoinhuis voor meer informatie.

We zijn benieuwd naar je resultaat: #GeluktmetGyproc