HABITO scheidingswand

2 m
1

Boodschappenlijstje

HABITO® 260 x 60 cm7 stuks Staander (verpakt per stuk 260 x 4,5 cm)5 stuks Ligger (verpakt per stuk 250 x 4,5 cm)2 stuks HABITO® Schroeven 41mm(verpakt per 200 stuks)172 stuks Schroefkop (verpakt per stuk)1 stuk Afdichtingsband (verpakt per 5 m)10 m Zelfklevend wapeningsband (verpakt per 20 m)16 m Voegenvuller (verpakt per 2,5 kg)4,2 kg Voegenfinisher (verpakt per 3 L)1 L Diepgrond verpakt per 1 kg)1 kg

Wil je van één kamer twee kamers maken? Een extreem stootvaste en sterke scheidingswand creëert u gemakkelijk en snel met HABITO®. Een HABITO® scheidingswand bestaat uit HABITO®, Gyproc Staanders en Gyproc Liggers. En met HABITO® maak je eenvoudig een strakke, extreem stootvaste scheidingswand met hoge geluidsisolatie en draagkracht, tot wel 30 kg per schroef, geen pluggen nodig! Dankzij het lage gewicht is de HABITO® wand op elke ondergrond te monteren, waaronder een houten vloer. Daarnaast is gips van nature brandveilig.

Voordelen van montage met een metalen Gyproc frame:

 • Snel klaar; je gebruikt schroeven in plaats van lijm, dus dat scheelt droogtijd
 • Snel en eenvoudig te monteren
 • Het metalen frame is stevig, altijd recht en krimpt niet. De wand is blijvend scheurvrij
 • Leidingen en elektra zijn makkelijk weg te werken in de spouw van de gipswand, frezen is niet nodig
 • Eenvoudig te bewerken

Voordelen van een metalen Gyproc frame met HABITO®:

 • Extreem stootbestendig
 • Klinkt en voelt massief
 • Hoge draagkracht; voorwerpen ophangen tot 30 kg/schroef, geen pluggen nodig
 • Hoge geluidsisolatie

In 3 stappen je eigen wand bouwen

 1. Metalen frame plaatsen

Gyproc Staanders en Gyproc Liggers zorgen voor een goede en uiterst stabiele constructie van de wand. Gyproc Afdichtingsband is zelfklevend band voor op de rugzijde van de metalen profielen. Dit zorgt voor een optimale geluidsisolatie tussen de HABITO® wand en de bestaande bouwdelen.

 1. HABITO® aanbrengen

Voor een extreem stootbestendige wand met massieve beleving en een hoge geluidsisolatie. Voorwerpen zijn eenvoudig te bevestigen; tot 30 kg per schroef. Achterhout* en pluggen zijn niet nodig. Glad en naadloos af te werken. 

 1. Afwerking

Door de afgeschuinde kanten zijn de naden van HABITO® makkelijk glad af te werken. Voor de eindafwerking kies je het materiaal dat je wilt; verf of behang.

Hoog plafond?
Moet de scheidingswand hoger worden dan 260 cm? Snijd dan met een gereedschapsmes een schuine rand van de kopse naden waar de platen tegen elkaar komen. Zo krijg je een v-vorm die je netjes kunt vullen en glad afwerken.

Ook nodig:

 • Waterpas
 • Blikschaar
 • Gereedschapsmes
 • Potlood
 • Handschoenen
 • Rolmaat
 • Huishoudtrap
 • Boormachine
 • Lat van 1 cm dik
DE ONDERDELEN VOOR DEZE KLUS HAAL JE UITSLUITEND BIJ GAMMA

Aan de slag!

Klusmodus
1

Metalen frame plaatsen

1a

Liggers
Bepaal waar de HABITO® scheidingswand moet komen en teken dit af op de vloer. Zet een Staander in de Ligger op de grond om de plek van de Ligger op het plafond te bepalen. Gebruik hierbij de waterpas. Knip de Liggers op maat en doe op de achterkant Gyproc Afdichtingsband. Zet de Liggers om de 75 cm vast met HABITO® Schroeven (in hout) of met slagpluggen (in beton). Tip: Knip de Ligger twee keer in en buig hem door om hem vervolgens in de rug door te knippen.

1b

Staanders
Maak de Staanders op maat: ze moeten 1,5 cm korter zijn dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Doe op de twee buitenste Staanders (die tegen een muur komen) Gyproc Afdichtingsband. Zet de Staanders op de zijmuur om de 75 cm vast met HABITO® Schroeven (in hout) of met slagpluggen (in beton). Klem de andere Staanders met de opening in dezelfde richting in de Liggers. Niet schroeven! Klem de Staanders met een hart-op-hartafstand (dus van middelpunt tot middelpunt) van 60 cm in de Liggers. Let op dat de openingen voor de leidingen en elektra bij alle Staanders op dezelfde hoogte zitten!

2

HABITO® aanbrengen

2a

HABITO® op maat snijden
Snijd HABITO® op maat. De platen moeten 1 cm korter zijn dan de afstand tussen de vloer en het plafond.

2b

Beplaten
Beplaat eerst één kant van het frame. Begin met beplaten aan de kant van de muur waar de openingen van de Staanders naar wijzen. Leg het houten latje onder de HABITO® platen zodat deze strak tegen het plafond komen. Monteer de platen met HABITO® Schroeven, maar alleen tegen de Staanders. Gebruik hierbij de Gyproc Schroefkop om de schroeven op de juiste diepte in te draaien. Houd een schroefafstand van maximaal 25 cm aan. Voor het vlakste eindresultaat schroef je altijd dichter bij de open kant van het profiel. 

2c

Leidingen en elektra
Na het beplaten van de eerste kant, voer je de leidingen en elektra eenvoudig door de openingen in de Staanders. Daarna breng je de glaswol aan, voor een nog betere geluidsisolatie en brandwerendheid. Vervolgens beplaat je op dezelfde manier de andere kant van het frame zie stap 2b. Beplaten.

3

Glad afwerken
Om scheuren te voorkomen, plak je Gyproc Zelfklevend wapeningsband over de naden. Vul ze op met Gyproc Voegenvuller. Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen kun je hier ook mee opvullen (maar dan zonder wapeningsband). Als je het voegen netjes doet, is schuren niet nodig. Wil je toch schuren, doe dat dan wanneer de vuller is uitgehard en maak de voeg eerst stofvrij voordat je een volgende laag aanbrengt. Voor de perfect gladde wand gebruik je de Gyproc Voegenfinisher. Strijk daarna het hele oppervlak voor met Gyproc Diepgrond. Dit zorgt ervoor dat je geen kleurverschillen krijgt bij het verven en dat je behang er later weer makkelijk af kunt halen. Je bent nu klaar om te verven of behangen!

4

Voorwerpen ophangen
De kracht van de HABITO® wand komt volledig tot z’n recht bij het ophangen van voorwerpen. Veel voorwerpen kunnen rechtstreeks aan de HABITO® wand bevestigd worden met een bevestigingsschroef met grove draad (bijv. een spaanplaatschroef):

 • Minimale diameter van deze schroef moet 5 mm zijn
 • De schroefdraad moet tot tegen de kop doorlopen
 • De punt van de schroef moet net en scherp zijn
 • De schroefdraad mag geen kartels hebben

Pluggen zijn niet nodig. Gebruik altijd een handmatige schroevendraaier.

Aan 1 bevestigingsschroef kan tot 30 kg worden opgehangen. Kijk op www.gyproc.nl/habitoinhuis voor meer informatie.

We zijn benieuwd naar je resultaat: #GeluktmetGyproc