Plafond maken

2 m²
2

Boodschappenlijstje

Plafondplaat 200 x 60 cm2 stuks Rachel (verpakt per stuk 300 x 2 cm)3 stuks Snelbouwschroeven 25 mm(verpakt per stuk 200 stuks)54 stuks Schroefkop (verpakt per stuk)1 stuk Voegenvuller (verpakt per 2,5 kg)0.6 kg Voegenfinisher (verpakt per 3 L)0,2 L Diepgrond verpakt per 1 kg)0.2 kg

Plafond

Een mooi strak plafond met Gyproc plafondplaten
Met Gyproc maakt u zelf een mooi strak plafond. Dat gaat snel en eenvoudig met Gyproc plafondplaten en Gyproc rachels. Deze rachels hebben het voordeel, dat ze altijd recht zijn en tevens zorgen voor een hoge geluidsisolatie.

Voordelen van Gyproc gipskartonplaten met een metalen regelwerk:

 • Hoge geluidsisolatie
 • Gips is brandveilig
 • Snel, makkelijk en eenvoudig te monteren
 • Gemakkelijk te schroeven
 • Altijd recht, geen last van krimp of uitzetting

In 3 stappen je eigen plafond maken

1. Metalen regelwerk plaatsen

Gyproc Rachels zorgen voor een goede en uiterst stabiele constructie van het plafond. 

2. Gipsplaten aanbrengen

Kies op basis van de gewenste eigenschappen de juiste gipsplaat: Gyproc TotaalplaatGyproc Brandplaat, Badkamerplafondplaat (Talent board), Gyproc Plafondplaat of Gyproc Stucplaat. En je bevestig de gipsplaat eenvoudig met Gyproc Snelbouwschroeven (25, 35, 45 en 55 mm). Voor het snel en eenvoudig bevestigen van Gyproc gipsplaten aan een metalen of houten skelet. Voorboren is niet nodig. Het gefosfateerde staal voorkomt roestplekken in het plafond.

3. Afwerking

Kies de producten die passen bij de gewenste afwerking, download hiervoor onze Plafondwijzer.

Ook nodig:

 • Waterpas
 • Blikschaar
 • Gereedschapsmes
 • Potlood
 • Handschoenen
 • Rolmaat
 • Huishoudtrap
 • Boormachine
 • Lat van 1 cm dik

Aan de slag!

Klusmodus
1

Metalen frame plaatsen

 

1a

Frame
Verwijder voor zover mogelijk het oude plafond. Breng de rachels om de 40 cm (hart-op-hartafstand) haaks op de balklaag aan met snelbouwschroeven 25 mm. De maximale hart-op-hartafstand van de balken bedraagt 60 cm. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken van de omringende constructie.

1b

Voorzieningen
Bepaal de plaats van de lichtpunten en leg de elektraleidingen aan. Indien gewenst, Isover glaswol aanbrengen voor een nog hogere geluidsisolatie en/of brandwerendheid.

2

Gipsplaten aanbrengen

 

2a

Beplaten
De plafondplaten worden haaks op de rachels en strak tegen de aansluitende bouwdelen gemonteerd. Controleer eerst of de plaatverdeling goed uitkomt. Voorkom passtroken aan de randen kleiner dan 15 cm breed. Vervolgens de plafondplaten op maat maken en kopse en gesneden kanten afschuinen, zodat een diepe v-naad ontstaat, die u later kunt afvoegen. Bevestig de platen met behulp van snelbouwschroeven 25 mm met een schroefafstand van maximaal 15 cm op de rachels. Gebruik de Gyproc Schroefkop om de schroeven op de juiste diepte in te draaien. Platen steeds strak tegen elkaar bevestigen. Zorg ervoor dat de kopse kant van de plaat op het hart van de rachel uitkomt. En laat kopse naden minimaal 40 cm ten opzichte van elkaar verspringen.

3

Glad afwerken

 

3a

Afwerken
De plafondplaten hebben ronde kanten die na montage sierlijke naden vormen. Wilt u echter een naadloos plafond, vul de naden dan met de Gyproc Voegenvuller en breng daarna een gladde toplaag aan met de Gyproc Voegenfinisher. Schroefgaatjes en kopse naden worden op dezelfde manier afgewerkt. Kopse naden echter eerst voorbevochtigen. Eventuele haarscheurtjes van de naad langs de muur voorkomt u door vóór het afvoegen een strookje schilderstape tussen de omringende muur en de plaat te plakken (zorg dat het tape niet onder de plaat vandaan komt). Voordat u het plafond verder gaat afwerken, het gehele oppervlak voorbehandelen met Gyproc Diepgrond.

We zijn benieuwd naar je resultaat: #GeluktmetGyproc