2 m
1

Boodschappenlijstje

Wandplaat 260 x 60cm7 stuks Staander (verpakt per stuk 260 x 4,5 cm)5 stuks Ligger (verpakt per stuk 250 x 4,5 cm)2 stuks Snelbouwschroeven 35mm(verpakt per 150 stuks)172 stuk Schroefkop (verpakt per stuk)1 stuk Afdichtingsband (verpakt per 5 m)4 m Zelfklevend wapeningsband (verpakt per 20 m)16 m Voegenvuller (verpakt per 2,5 kg)4.2 kg Voegenfinisher (verpakt per 3 L)2 L Diepgrond (verpakt per 1 kg)1.1 kg Alux Hoekbeschermer10.4 m1

Een Room Divider maken

MET GYPROC LUKT 'T ZEKER!
Een room divider creëert u eenvoudig met de Gyproc Wandplaat. Met een Gyproc room divider maakt u van één ruimte eenvoudig twee ruimtes in slechts 3 stappen. De room divider van Gyproc bestaat uit Gyproc Wandplaten, Gyproc Staanders en Gyproc Liggers. Dankzij het lage gewicht is de Gyproc wand op elke ondergrond te monteren, waaronder een houten vloer.

Voordelen van Gyproc gipskartonplaten met een metalen frame:

 • Snel klaar; je gebruikt schroeven in plaats van lijm, dus dat scheelt droogtijd
 • Makkelijk en eenvoudig te monteren
 • Het metalen frame is stevig, altijd recht en krimpt niet
 • Leidingen en elektra zijn makkelijk weg te werken in de spouw van de gipswand, frezen is niet nodig
 • Gipskartonplaten zijn licht en toch stevig
 • Gips is brandveilig
 • Eenvoudig te bewerken

In 3 stappen je eigen room divider bouwen

1. Metalen frame plaatsen

Gyproc Staanders en Gyproc Liggers zorgen voor een goede en uiterst stabiele constructie van de room divider. 

2. Gipsplaten aanbrengen

Kies op basis van de gewenste eigenschappen de juiste gipsplaat: Gyproc TotaalplaatGyproc Badkamerplaat of Gyproc Wandplaat.

De Gyproc Wandplaat voor een stevige wand. Glad en naadloos af te werken. De plaat is stevig, geluidsisolerend en brandwerend. De Gyproc Badkamerplaat is voor een stevige wand in vochtige ruimtes zoals de badkamer, toilet of keuken. De ideale basis voor wandtegels. De Gyproc Totaalplaat is extra stootvast, extra geluidsisolerend en extra brandveilig. Ideaal dus voor ruimtes die tegen een stootje moeten kunnen. Gebruik voor deze klus één van deze gipsplaten want deze zijn 12,5 mm dik en uitermate geschikt voor het maken van stevige wanden!

3. Glad afwerkingen

Door de afgeschuinde kanten zijn de naden bij de Gyproc Totaalplaat, de Gyproc Badkamerplaat en de Gyproc Wandplaat makkelijk glad af te werken. Voor de eindafwerking kies je het materiaal dat je wilt: verf of behang.

Hoog plafond?
Moet de scheidingswand hoger worden dan 260 cm? Snijd dan met een gereedschapsmes een schuine rand van de kopse kanten waar de platen tegen elkaar komen. Zo krijg je een v-vorm die je netjes kunt vullen en glad afwerken.

Ook nodig:

 • Waterpas
 • Blikschaar
 • Gereedschapsmes
 • Potlood
 • Handschoenen
 • Rolmaat
 • Huishoudtrap
 • Boormachine
 • Lat van 1 cm dik

Aan de slag!

Klusmodus
1

Metalen frame plaatsen

 

1a

Liggers
Bepaal waar de room divider moet komen en teken dit af op de vloer. Zet een staander in de ligger op de grond om de plek van de ligger op het plafond te bepalen. Gebruik hierbij de waterpas. Knip de liggers op maat met een blikschaar. Zet de liggers om de 75 cm vast met Gyproc Snelbouwschroeven (in hout) of met slagpluggen (in beton). Tip: Knip de metal stud twee keer in en buig hem door om hem vervolgens in de rug door te knippen.

1b

Staanders
Maak de staanders op maat: ze moeten 1,5 cm korter zijn dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Maak de staanders die aan de buitenzijde van de room divider komen boven en onder vast aan de liggers m.b.v. Gyproc snelbouwparkers. Klem de andere staanders met de opening in dezelfde richting in de liggers. Niet schroeven!. Klem de staanders met een hart-op-hartafstand (dus van middelpunt tot middelpunt) van 60 cm in de liggers. Let op dat de openingen voor de leidingen en elektra bij alle staanders op dezelfde hoogte zitten!

2

Gipsplaten aanbrengen

 

2a

Gipsplaten op maat snijden
Snijd de Gyproc Wandplaat, de Gyproc Totaalplaat (verkrijgbaar bij Karwei) of de Gyproc Badkamerplaat op maat. Ze moeten 1 cm korter zijn dan de afstand vloer-plafond. 

2b

Beplaten
Beplaat eerst één kant van het frame. Leg het houten latje onder de gipsplaten zodat deze strak tegen het plafond komen. Bevestig de platen met Gyproc Snelbouwschroeven (die hebben een scherpe punt, speciaal voor in metaal), maar alleen tegen de staanders. Gebruik hierbij de Gyproc Schroefkop om de schroeven op de juiste diepte in te draaien. Houd een schroefafstand van maximaal 25 cm aan. Voor het vlakste eindresultaat schroef je altijd dichter bij de open kant van het profiel.

2c

Leidingen en elektra
Na het beplaten van de eerste kant, voer je de leidingen en elektra eenvoudig door de openingen in de staanders. Vervolgens beplaat je op dezelfde manier de andere kant van het frame (zie stap 4).

3

Glad afwerken

 

3a

Naden afwerken
Om scheuren te voorkomen, plak je Gyproc Zelfklevend Wapeningsband over de naden. Vul ze op met Gyproc Voegenvuller. Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen kun je hier ook mee opvullen (zonder wapeningsband). Als je het voegen netjes doet, is schuren niet nodig. Wil je toch schuren, doe dat dan wanneer de vuller is uitgehard en maak de voeg eerst stofvrij voordat je een volgende laag aanbrengt. Voor de perfect gladde wand gebruik je de Gyproc Voegenfinisher

3b

Hoeken afwerken
Voor het stevig en strak afwerken van de buitenhoeken van de room divider maak je gebruik van de Alux hoekbeschermers.

Strijk daarna het hele oppervlak voor met Gyproc Diepgrond. Dit zorgt ervoor dat je geen kleurverschillen krijgt bij het verven en dat je behang er later weer makkelijk af kunt halen. Je bent nu klaar om te verven of te behangen!

We zijn benieuwd naar je resultaat: #GeluktmetGyproc