IK GA GIPSPLATEN AANBRENGEN VOOR EEN WAND OF PLAFOND

 

Mogen Gyproc gipsplaten afgewerkt worden met cementgebonden producten?
Cementgebonden producten kunnen niet op gipsplaten worden toegepast. Vooral niet op gipsplaten zonder karton.
Deze producten reageren met elkaar waardoor ze niet hechten.
Volg de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant van de cementgebonden producten op.

 

Hoe werk ik gipsplaten af?

·         Om scheuren te voorkomen, plak je Gyproc Zelfklevend wapeningsband over de naden.

·         Vul ze op met Gyproc Voegenvuller.

·         Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen kun je hier ook mee opvullen (maar zonder Gyproc Zelfklevend wapeningsband). Als je de naden netjes voegt, is schuren niet nodig. Wil je toch schuren, doe dat dan wanneer de vuller is uitgehard en maak de voeg eerst stofvrij voordat je een volgende laag aanbrengt.

·         Voor de perfect gladde wand gebruik je de Gyproc Voegenfinisher.
Strijk daarna het hele oppervlak voor met Gyproc Diepgrond. Dit zorgt ervoor dat je geen kleurverschillen krijgt bij het verven en dat je behang er later weer makkelijk af kunt halen. Je bent nu klaar om te verven of te behangen.

Of bekijk de instructievideo: http://klussenmet.gyproc.nl/zolderwand-maken

 

Moeten stucplaten nog voorgestreken worden?
Gyproc Stucplaten hoeven niet voorgestreken te worden. De overige Gyproc gipsplaten moeten met Gyproc Voorstrijk Hechtlaag voorgestreken worden.

 

Ik wil mijn kachel of open haard bekleden met een (brandwerende) gipsplaat. Kan dit?

Dit is afhankelijk van het type ombouw van de kachel of open haard. Gips is van nature onbrandbaar en bevat veel gebonden kristalwater, dat ten tijde van brand zorgt voor een koelend effect. Dit proces, waarbij het gebonden kristalwater gaat verdampen start vanaf ca. 49⁰C. Indien de ombouw en/of rookgasafvoer  niet is geïsoleerd en de temperatuur boven de 49⁰C kan komen, dan is het toepassen van een (brandwerende) gipsplaat geen goede oplossing. De gipsplaat zal na verloop van tijd namelijk zijn sterkte verliezen. Indien de ombouw en/of rookgasafvoer voldoende is geïsoleerd (met bijvoorbeeld minerale wol), zodat de temperatuur lager dan 49⁰C blijft, dan is het mogelijk om een gipsplaat toe te passen.

 

 

Hoeveel minuten brandwerend is de Brandplaat (12,5 mm)?
Neem hiervoor contact op met de Gyproc helpdesk.
Voor een juist antwoord is het belangrijk om te weten of het gaat om een scheidingswand, voorzetwand, schachtwand of een plafond.