2 m²
1

Boodschappenlijstje

Voorstrijk Hechtlaag0,5 kg Voorstrijk Grondeer0,5 kg Multi-Stuc*10 kg Pro Stuc**20 kg Blokkenwand Stuc***3,5 kg Badkamer Stuc**20 kg Decoratie Stuc*10 kg

Werk je wand strak af

Stukadoren een kunst? Jazeker! Met Gyproc is stukadoren ook voor jou als doe-het-zelver een klus die gaat lukken! Voor elke ondergrond is er een geschikt Gyproc stucproduct, ook voor de ruwere delen. Mooi als toplaag of als ondergrond voor verf of behang. Huur voor het mengen van gips en water een grote mixer in de bouwmarkt. Dan maak je het gipsmengsel makkelijk goed glad. Stukadoren in acht stappen: voor een professioneel eindresultaat!

Ondergrond: zuigend of niet-zuigend?

Een zuigende ondergrond, zoals cellenbeton, kalkzandsteen, zuigende baksteen en poriso, strijk je voor met Gyproc Voorstrijk Grondeer. Zo zorg je ervoor dat het gips niet verpoedert bij het opdrogen. Een niet-zuigende ondergrond, zoals beton, gipsblokken, gipskartonplaten en gipsvezelplaten, strijk je voor met Gyproc Voorstrijk Hechtlaag. Dan hecht het gips daarna goed.

Dikte gipslaag 

* bij 5 mm laagdikte

** bij 10 mm laagdikte

*** bij 2 mm laagdikte

Ook nodig:

 • Blokkwast
 • Emmer kraanwater
 • Schone kuip om gips in te mengen
 • Grote mixer (te huur in de bouwmarkt)
 • Pleisterspaan
 • Raapbord
 • Afreilat
 • Schuurspons
 • Spackmes
 • Stucloper vrijstaand (afdekzeil voor de grond)
 • Troffel

Voordat je begint

Gebruik de Gyproc Hoekbeschermer voor het maken van een strakke en sterke buitenhoek. Zet de hoekbeschermer een dag van tevoren met enkele dotten aangemaakte gips stevig vast op de muur.

Nog niet helemaal zeker welke stucproducten de beste zijn voor jouw situatie? Download dan de stucwijzer voor een compleet overzicht:

Hoe stuc je een wand? Met Gyproc lukt 't zeker!

Aan de slag!

Klusmodus
1

<p><strong>Voorstrijken&nbsp;</strong><br />Maak de ondergrond schoon en stofvrij. Behandel het oppervlak met <a href="http://klussenmet.gyproc.nl/voorstrijk-grondeer">Gyproc Voorstrijk Grondeer</a> (voor een zuigende ondergrond) of <a href="http://klussenmet.gyproc.nl/voorstrijk-hechtlaag">Gyproc Voorstrijk Hechtlaag</a> (voor een niet-zuigende ondergrond). Breng het voorstrijkmiddel met een blokkwast aan. Laat het 1 tot 2 uur drogen.</p>

2

Gips aanmaken
Gebruik altijd een schone kuip en een schone mixer. Doe de juiste hoeveelheid kraanwater in de kuip: 6 liter water op 10 kilo gips. Strooi voorzichtig het gips erbij. Laat het even staan. Mix het vervolgens tot een gladde massa zonder klontjes. Let op: in de kuip wordt het gips na ongeveer 45 minuten hard. Maak dus niet meer aan dan je binnen die tijd kunt verwerken. (Let op: dit is voor Gyproc Multi Stuc. Kijk voor ieder stucproduct op de verpakking voor de bereiding.)

3

Gips aanbrengen (direct na het aanmaken van het gips)
Schep met een troffel het aangemaakte gips op het raapbord. Breng het gips met de pleisterspaan aan op de ondergrond. Begin links als je rechtshandig bent (en andersom). probeer het gips zo gelijk mogelijk op de ondergrond aan te brengen. Kleine dikte verschillen zijn niet erg. Dit verhelp je straks met reien.

4

Reien (direct na het aanbrengen van het gips)
Direct na het aanbrengen van de gipslaag maak je die vlak met een reilat. Dit reien is een belangrijke stap voor een glad eindresultaat, dus doe dit zorgvuldig. Met de reilat haal je te veel aangebracht gips weg. Vul plekken waar te weinig gips zit op met extra gips. Herhaal het reien na ongeveer 30 minuten.

5

Messen (ongeveer 1 uur en 30 minuten na het aanmaken van het gips)
Ongeveer 20 minuten na het reien, als je het gips bijna niet meer in kunt drukken, begin je met messen. Houd het spackmes in een hoek van 45 graden ten opzichte van het oppervlak en trek het gips glad. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle gaatjes en oneffenheden dichtmaakt.

6

Sponzen (ongeveer 2 uur na het aanmaken van het gips)
Ongeveer 30 minuten na het messen, als het gips nog een klein beetje plakt, begin je met sponzen. Maak de spons nat en 'schuur' het gips met een draaiende beweging op. Zo maak je een sliblaagje, waarmee je straks mooi kunt pleisteren.

7

Pleisteren (ongeveer 2 uur en 10 minuten na het aanmaken van het gips)
Kort na het sponzen (5 tot 10 minuten), maak je met een pleisterspaan het gips glad. Houd de spaan in een hoek van 30 graden op het oppervlak en trek de sliblaag glad. 

8

Afpleisteren (ongeveer 2 uur en 30 minuten na het aanmaken van het gips)
20 tot 30 minuten na het pleisteren, kun je afpleisteren. Maak het gips vochtig met een blokkwast en wat water en herhaal de handeling met de pleisterspaan.

Het drogen duurt bij een temperatuur van 10 tot 20°C en een luchtvochtigheid van 80% gemiddeld een dag per millimeter aangebracht stucwerk. Heb je een laag van 5 mm aangebracht, dan duurt het drogen dus 5 dagen. Zorg voor goede ventilatie! Als het gips helemaal droog is (het is dan egaal wit), kun je verdergaan met de afwerking. Voor het behangen, verven of latexen het oppervlak even voorstrijken met Gyproc Diepgrond. Dit zorgt voor het beste eindresultaat.

We zijn benieuwd naar je resultaat: #GeluktmetGyproc