Zolderwand maken

4 m
1

Boodschappenlijstje

Wandplaat 260 x 60 cm10 stuks Staander(verpakt per stuk 260 x 4,5 cm)6 stuks Ligger(verpakt per stuk 250 x 4,5 cm)5 stuks Snelbouwschroeven 35 mm(verpakt per 150 stuks)349 stuks Schroefkop(verpakt per stuk)1 stuk Snelbouwparkers(verpakt per 50 stuks)11 stuks Afdichtingsband(verpakt per 5 m)12 m Zelfklevend wapeningsband(verpakt per 20 m)29 m Voegenvuller(verpakt per 2,5 kg)4,2 kg Voegenfinisher(verpakt per 3 L)2.1 kg Diepgrond(verpakt per 2.5 kg)2.1 L

Extra zolderkamer maken

Zelf een scheidingswand op zolder plaatsen? Met Gyproc lukt 't zeker!

EEN EXTRA ZOLDERKAMER CREEERT U EENVOUDIG MET DE GYPROC WANDPLAAT
Met het plaatsen van een Gyproc scheidingswand op zolder creëert u een extra kamer, die u kunt benutten als werkkamer, slaapkamer of hobbykamer. De zolderwand wordt snel en gemakkelijk opgebouwd uit Gyproc WandplatenGyproc Staanders en Gyproc Liggers. Dankzij het lage gewicht is de Gyproc wand op elke ondergrond te monteren, dus ook op een houten vloer.

Voordelen van Gyproc gipskartonplaten met een metalen frame:

 • Snel klaar; je gebruikt schroeven in plaats van lijm, dus dat scheelt droogtijd
 • Makkelijk en eenvoudig te monteren
 • Het metalen frame is stevig, altijd recht en krimpt niet
 • Leidingen en elektra zijn makkelijk weg te werken in de spouw van de gipswand, frezen is niet nodig
 • Gipskartonplaten zijn licht en toch stevig
 • Goede geluidsisolatie
 • Gips is brandveilig
 • Eenvoudig te bewerken

In 3 stappen je eigen wand bouwen

1. Metalen frame plaatsen

Gyproc Staanders en Gyproc Liggers zorgen voor een goede en uiterst stabiele constructie van de wand. Gyproc Afdichtingsband is zelfklevend band voor op de rugzijde van de metalen profielen. Dit zorgt voor een optimale geluidsisolatie tussen de Gyproc wand en de bestaande bouwdelen.

2. Gipsplaten aanbrengen

Kies op basis van de gewenste eigenschappen de juiste gipsplaat: Gyproc TotaalplaatGyproc BrandplaatGyproc BadkamerplaatGyproc Wandplaat of Rigidur Gipsvezelplaat.

De Gyproc Wandplaat voor een stevige wand of het isoleren van een schuin dak. Glad en naadloos af te werken. De plaat is stevig, geluidsisolerend en brandwerend. De Gyproc Brandplaat is stevig, geluidsisolerend en dankzij de extra glasvezels in de kern, extra brandwerend voor een brandveilige wand, plafond of schuin dak. De Gyproc Badkamerplaat is voor een stevige wand in vochtige ruimtes zoals de badkamer, toilet of keuken. De ideale basis voor wandtegels. De Gyproc Totaalplaat is extra stootvast, extra geluidsisolerend en extra brandveilig. Ideaal dus voor ruimtes die tegen een stootje moeten kunnen, zoals de kinderkamer of de gang. De Rigidur Gipsvezelplaat gebruik je voor een stoot- en krasvaste wand in bijv. een garage of schuur en als omtimmering voor leidingen en sanitaire installaties.

Gebruik voor deze klus één van deze gipsplaten want deze zijn 12,5 mm dik en uitermate geschikt voor het maken van stevige wanden!

3. Afwerking

Door de afgeschuinde kanten zijn de naden bij de Gyproc Totaalplaat, de Gyproc Brandplaat, de Gyproc Badkamerplaat en de Gyproc Wandplaat makkelijk glad af te werken. Voor de eindafwerking kies je het materiaal dat je wilt: verf of behang.

Hoog plafond?
Moet de scheidingswand hoger worden dan 260 cm? Snijd dan met een gereedschapsmes een schuine rand van de kopse kanten waar de platen tegen elkaar komen. Zo krijg je een v-vorm die je netjes kunt vullen en glad afwerken.

Ook nodig:

 • Waterpas
 • Blikschaar
 • Gereedschapsmes
 • Potlood
 • Handschoenen
 • Rolmaat
 • Huishoudtrap
 • Boormachine
 • Lat van 1 cm dik

Aan de slag!

Klusmodus
1

Metalen frame plaatsen

 

1a

Liggers
Bepaal waar de zolderwand moet komen en teken dit af op de vloer. Markeer alvast waar het deurkozijn moet komen. Zet een staander in de ligger op de grond om de plek van de ligger op het plafond te bepalen. Gebruik hierbij de waterpas. Knip de liggers op maat en doe op de achterkant Gyproc Afdichtingsband. Zet de liggers om de 75 cm vast met Gyproc Snelbouwschroeven (in hout) of met slagpluggen (in beton). Tip: Knip de metal stud twee keer in en buig hem door om hem vervolgens in de rug door te knippen.

1b

Hoofdligger
Op 261 cm vanaf de vloer komt het hart van de hoofdligger. Teken loodrecht boven de vloerligger op beide dakvlakken deze hoogte van 261 cm af. Om de lengte van de hoofdligger te bepalen, zet u deze punten met behulp van een waterpas of schietlood over op de vloer. Maak de hoofdligger van twee liggers, die u ruggelings met Gyproc Snelbouwparkers (om de 15 cm) aan elkaar bevestigt. De onderste ligger moet aan weerszijden 30 cm langer zijn dan de zojuist bepaalde lengte. Om de uitstekende delen naar beneden te kunnen ombuigen, worden de zijkanten van de ligger ingeknipt. De bovenste ligger knipt u aan weerszijden schuin af.

1c

Frame
Breng Gyproc afdichtingsband aan op de omgebogen delen van de hoofdligger en bevestig ze met de geëigende bevestigingsmiddelen tegen de schuine kap (met het hart op 261 cm). Vervolg met de omtrek van het frame: tegen het dakbeschot en op de vloer de liggers, tegen het knieschot de staanders. Breng steeds afdichtingsband aan op de rugzijde en bevestig ze om de 75 cm tegen de omringende constructie. Maak de overige staanders op maat (circa 1,5 cm korter dan de afstand vloer-hoofdligger of hoofdligger-dak) en klem ze in de liggers met de open zijden in dezelfde richting. Houd hierbij een hart-op-hart-afstand aan van 60 cm.

1d

Staanders
Maak de staanders op maat: ze moeten 1,5 cm korter zijn dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Doe op de twee buitenste staanders (die tegen een muur komen) Gyproc Afdichtingsband. Zet de staanders op de zijmuur om de 75 cm vast met Gyproc Snelbouwschroeven (in hout) of met slagpluggen (in beton). Klem de andere staanders met de opening in dezelfde richting in de liggers. Niet schroeven!. Klem de staanders met een hart-op-hartafstand (dus van middelpunt tot middelpunt) van 60 cm in de liggers. Let op dat de openingen voor de leidingen en elektra bij alle staanders op dezelfde hoogte zitten!

1e

Deurkozijn
Gyproc wanden zijn 7 cm dik, precies de afmeting van standaard deurkozijnen. Wanneer een meestel-kozijn in de wand wordt opgenomen, wordt de vloerligger onderbroken op de plaats waar het kozijn komt. Plaats nu de staanders bij het kozijn en stel ze met een waterpas. Zet deze staanders met snelbouwparkers vast aan de vloer- en (hoofd)ligger. Plaats het meestelkozijn en stel het volgens de bijbehorende gebruiksaanwijzing. Boven het kozijn brengt u een extra ligger aan voor de raveling. Maak deze aan weerszijden 20 cm langer dan de breedte van het kozijn. Om de uitstekende delen naar boven te kunnen ombuigen, worden de zijkanten van de ligger ingeknipt. Schroef de raveling met snelbouwparkers aan de kozijnstaanders. Bevestig de kozijnstaanders en de raveling met snelbouwschroeven aan het kozijn. Indien u kiest voor een nastel-kozijn, volg dan voor de montage de gebruiksaanwijzing die bij uw kozijn is meegeleverd.

2

Gipsplaten aanbrengen

 

2a

Gipsplaten op maat snijden
Snijd de Gyproc Wandplaat, de Gyproc Totaalplaat (verkrijgbaar bij Karwei), de Gyproc Brandplaat (verkrijgbaar bij Gamma), de Gyproc Badkamerplaat of Rigidur Gipsvezelplaat op maat. Zorg voor 1 centimeter ruimte tussen de plaat en de omliggende constructie. Gebruik zo mogelijk de hele plaatlengten. Vanwege de hoogte van sommige zolders kunt u te maken krijgen met met dwarsnaden. Zorg ervoor dat de dwarsnaden minimaal 25 cm verspringen. Om de dwarsnaden te kunnen afwerken, snijdt u de kopse kanten van de plaat schuin af.

2b

Beplaten

Beplaat eerst één kant van het frame. Begin met beplaten aan de kant van de muur waar de openingen van de staanders naar wijzen. Leg het houten latje onder de gipsplaten zodat deze strak tegen het plafond komen. Bevestig de platen met Gyproc Snelbouwschroeven (die hebben een scherpe punt, speciaal voor in metaal), maar alleen tegen de staanders. Gebruik hierbij de Gyproc Schroefkop om de schroeven op de juiste diepte in te draaien. Houd een schroefafstand van maximaal 25 cm aan. Voor het vlakste eindresultaat schroef je altijd dichter bij de open kant van het profiel.

 

 

2c

Leidingen en elektra
Na het beplaten van de eerste kant, voer je de leidingen en elektra eenvoudig door de openingen in de staanders. Daarna breng je de glaswol aan, voor een nog betere geluidsisolatie en brandwerendheid. Vervolgens beplaat je op dezelfde manier de andere kant van het frame (zie vorige stap).

3

Glad afwerken

 

3a

Afwerken
Om scheuren te voorkomen, plak je Gyproc Zelfklevend Wapeningsband over de naden. Vul ze op met Gyproc Voegenvuller. Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen kun je hier ook mee opvullen (maar zonder Gyproc Zelfklevend Wapeningsband). Als je het voegen netjes doet, is schuren niet nodig. Wil je toch schuren, doe dat dan wanneer de vuller is uitgehard en maak de voeg eerst stofvrij voordat je een volgende laag aanbrengt. Voor de perfect gladde wand gebruik je de Gyproc Voegenfinisher. Strijk daarna het hele oppervlak voor met Gyproc Diepgrond. Dit zorgt ervoor dat je geen kleurverschillen krijgt bij het verven en dat je behang er later weer makkelijk af kunt halen. Je bent nu klaar om te verven of te behangen!

We zijn benieuwd naar je resultaat: #GeluktmetGyproc