Hero Image
Image
HABITO behangen en andere afwerkingen
5 minutes min

De gewenste afwerking behalen

Na oplevering van nieuwe wanden kan het zo zijn dat er nog voorbereidende handelingen verricht moeten worden, voordat de gewenste eindafwerking aangebracht kan worden. Afhankelijk of er wordt gekozen voor bijvoorbeeld behang, tegels of verf verschillen deze handelingen per klasse waarin de wanden zijn opgeleverd. In dit artikel meer over de verschillende klassen en bijbehorende voorbereiding om de gewenste afwerking te behalen.

STABU vlakheidsklassen

De STABU afwerkingstabel geeft de vlakheidsklassen van een wand en plafond weer in zes niveaus. Per vlakheidsniveau worden criteria opgesteld waaraan het oppervlak zonder eindafwerking moet voldoen. Opdrachtgevers, architecten en verwerkers doen er goed aan vooraf overeen te komen in welke vlakheidsklasse wordt opgeleverd en/of dit in het bestek op te nemen. 

Kijk in het overzicht om te zien of er nog aanvullende handelingen moeten worden verricht, voordat de gewenste eindafwerking (verf, behang, pleisterwerk of tegels) kan worden aangebracht. Niet zeker in welke klasse het wandsysteem opgeleverd is of wordt? Vraag het aan de aannemer.

STABU afwerkingsklassen

 

Voorbereiding

Voordat met de eindafwerking kan worden begonnen, dienen de volgende algemene punten in acht te worden genomen:

  • Mortelspatten en dergelijke moeten van de ondergrond verwijderd worden en eventuele reparaties van beschadigingen moeten op voorhand worden uitgevoerd.
  • De voegen dienen uitgehard en droog te zijn.
  • De ondergrond moet droog, schoon, vorst- en vetvrij zijn.
  • Stof en vuil moet worden verwijderd met een borstel of droge kwast.
  • Olie- en vetvlekken moeten worden verwijderd of geïsoleerd volgens de opgave van de fabrikant van het afwerkingsmateriaal.

Volg de verwerkingsvoorschriften van het gekozen afwerkingsproduct. Pas de voorbehandelingen toe die de fabrikant daarvan voorschrijft. Indien geen specifiek voorstrijkmiddel wordt voorgeschreven, behandel dan de wand met Gyproc Diepgrond alvorens te beginnen met het aanbrengen van het afwerksysteem.

Glanzende verfsystemen

Klasse A afgewerkt

De HABITO® wand in klasse A is direct klaar voor alle typen (zijde/hoog)glanzende verfsystemen.

HABITO wand verven

Klasse B afgewerkt

Bij het toepassen van een glanzend verfsysteem op een klasse B wand, moet de HABITO® wand over het gehele oppervlak worden voorzien van een (dunne) afwerklaag om zeker te zijn van een mooi en strak eindresultaat. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een stukadoor/afwerkingsbedrijf.

 

Zelf de afwerkingslaag aanbrengen? Kies dan voor Gyproc Multi Stuc of Gyproc Stuc Pasta. Hoe je dat precies doet? We leggen alle stappen uit op onze kluspagina Stucen.

Klasse C afgewerkt

Bij het toepassen van een glanzend verfsysteem op een klasse C wand, moet de HABITO® wand over het gehele oppervlak worden voorzien van een (dunne) afwerklaag om zeker te zijn van een mooi en strak eindresultaat. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een stukadoors- /afwerkingsbedrijf.

 

Zelf de afwerkingslaag aanbrengen? Kies dan voor Gyproc Multi Stuc. Hoe je dat precies aanbrengt? We leggen alle stappen uit op onze kluspagina Stucen.

 

Uitbesteden van de klus? Vraag dan bij een stukadoors-/ afwerkingsbedrijf naar Gyproc ProMix Elite of Gyproc Finesse voor een zo dun mogelijke finishlaag en het beste resultaat.

De wand sauzen

Gyproc Diepgrond zorgt ervoor dat het zuigingsverschil tussen de voeg en de HABITO® wand wordt opgeheven. Dit zorgt voor een optimaal resultaat. Daarnaast vermindert Diepgrond de zuigende werking van de HABITO® wand, zodat bespaard wordt op verf of latex.

Matte verfsystemen

Klasse A of B afgewerkt

De HABITO® wanden in klasse A zijn direct klaar voor alle type matte verfsystemen.

Klasse C afgewerkt

Bij het toepassen van een mat verfsysteem op een klasse C wand, moeten de voegen en schroefgaten van de HABITO® wanden worden geschuurd met behulp van bijvoorbeeld een Gyproc Schuurblok. Hiermee wordt het aftekenen van de voegen tot een minimum beperkt.

De wand sauzen

Gyproc Diepgrond zorgt ervoor dat het zuigingsverschil tussen de voeg en de HABITO® wand wordt opgeheven. Dit zorgt voor een optimaal resultaat. Daarnaast vermindert Diepgrond de zuigende werking van de HABITO® wand, zodat bespaard wordt op verf of latex.

Behangen

Klasse A of B afgewerkt

De HABITO® wand in klasse A of B is direct gereed voor alle type behang.

Klasse C afgewerkt

Bij het toepassen van een behang op een klasse C wand, moeten de voegen en schroefkoppen van de HABITO® wand worden geschuurd met behulp van bijvoorbeeld een Gyproc Schuurblok. Hiermee wordt het aftekenen van de voegen tot een minimum beperkt. Indien er dik vinylbehang op de HABITO® wand wordt aangebracht is schuren niet noodzakelijk.

De wand behangen

Gyproc Diepgrond zorgt ervoor dat het zuigingsverschil tussen de voeg en HABITO® wordt opgeheven. Dit zorgt voor een optimaal resultaat. Daarnaast vermindert Diepgrond de zuigende werking van de HABITO® wand, zodat bespaard wordt op behanglijm en het behang is naderhand weer eenvoudig te verwijderen.

Sierpleister / spachtelputz

Klasse A of B afgewerkt

De HABITO® wand in klasse A of B is direct geschikt voor alle soorten sierpleister en spachtelputz.

Klasse C afgewerkt

De HABITO® wand in klasse C is klaar voor alle type sierpleister en spachtelputz met een korrelgrootte van 1 tot en met 3 mm. Indien een sierpleister of spachtelputz met korrelgrootte groter dan 1 mm wordt aangebracht, moeten de voegen en schroefgaten van de HABITO® wand geschuurd worden met bijvoorbeeld een Gyproc Schuurblok. Hiermee wordt het aftekenen van de voegen tot een minimum beperkt.

Tegelen

HABITO wand tegelen

Klasse A, B of C

Tegelen kan direct op een wand in iedere afwerkingsklasse, zowel A en B als C.

Geplaatst op: 17.08.2022 - bijgewerkt op: 27.10.2022