Hoe maak ik een wand met sierpleister glad?

Met name in oudere huizen zijn wanden vaak afgewerkt met sierpleisters als granol of spachtelputz. Materialen en stijlen die met name in de jaren 70 en 80 erg populair waren.

Afhankelijk van het gebruikte type sierpleister op de wand en de bijbehorende ondergrond zijn er verschillende manieren om dergelijke muren glad af te werken, maar niet elke oplossing is even makkelijk (zelf) uit te voeren.

Hoeft het sierpleister er niet helemaal af, omdat er alleen een vlakke ondergrond gewenst is? Dan is het mogelijk om over het sierpleister heen te stucen , maar dat is een intensieve klus. Denk daarbij aan de tijdsduur, maar ook de impact van een dergelijke klus door bijvoorbeeld de hoeveelheid extra vocht die je in je huis aanbrengt.

Eenvoudiger is het om een muur met structuur glad af te werken met kant-en-klare dunpleister, zoals Gyproc Rol & Stuc. Deze gebruiksklare pasta breng je eenvoudig met een roller aan om vervolgens de muur glad te maken met een spackmes. Naast sierpleisters is Gyproc Rol & Stuc ook geschikt voor het glad afwerken van gipsplaten, beton, metselwerk, geverfde ondergrond en/of glasvezelbehang.

Muurvuller versus stucen

  • Stucen
    Het stucen van een wand is een intensieve klus. Deze oplossing is haalbaar voor een doe-het-zelver met enige ervaring en/of de juiste instructies, maar niet heel eenvoudig zelf toe te passen. Zie stappenplan stucen.

  • Muurvuller
    Een muur glad maken met Gyproc Rol & Stuc is de minst intensieve werkwijze en haalbaar voor iedere doe-het-zelver. Het enige dat je nodig hebt is de juiste roller om het materiaal aan te brengen, een spackmes om het glad te trekken en het Gyproc Gips schuurblok om de laatste oneffenheden weg te schuren. ​​​

Benodigdheden

Benodigde materialen voor het glad afwerken van een wand:

Materialen

  • Gyproc Rol & Stuc
  • Gyproc Diepgrond

Hulpmiddelen

  • Gyproc Gips Mixer + boormachine met 8 mm aansluiting*
  • Gyproc Handschuurblok + schuurpapier (korrel 180)
  • Verfroller (type langharige vachtroller)
  • Spackmes
  • Stucloper (afdekzeil voor de grond)

*Wil je een grotere hoeveelheid gips mengen voor bijvoorbeeld een hele wand? Huur dan een professionele mixer in de bouwmarkt.

Tips

  • Houd als dikte per laag 0,5 tot 2 mm aan. Het gemiddelde verbruik is 1 liter per m2 bij 1 mm laagdikte.
  • Zorg dat de ondergrond schoon, vorstvrij, droog en vrij van stof, vet of olie is.
  • Verwijder losse delen of loszittende verflagen.
  • Let extra op bij geverfde ondergronden. De verflaag moet goed vastzitten, ook na het aanbrengen van Rol & Stuc. Niet helemaal zeker? Zet een klein proefstuk op.

How-to video

Stappenplan
Mixen
Wand gladmaken stap 1

Gebruik altijd een schone mixer. Mix daarmee de pasta in de emmer goed door elkaar.

Pasta aanbrengen
Wand gladmaken stap 2

Dompel de roller volledig onder in de pasta. Breng de pasta vervolgens rijkelijk aan op de muur.

Glad maken
Wand gladmaken stap 3

Maak gebruik van een spackmes om het oppervlakte glad te maken. Houd het spackmes correct vast door je wijsvinger te strekken en maak verticale bewegingen.

Drogen

Laat het oppervlak minimaal 24 uur drogen en breng indien nodig een tweede laag aan (zie stap 2 en 3). Het drogen duurt bij een temperatuur van 10 tot 20°C en een luchtvochtigheid van 80% gemiddeld een dag per millimeter aangebracht stucwerk. Zorg daarbij voor goede ventilatie.

Schuren
Wand gladmaken stap 4

Schuur vervolgens kleine oneffenheden op in cirkelvormige bewegingen. Gebruik hiervoor een Gyproc Handschuurblok en schuurpapier met een korrelgrootte van 180 of fijner. Maak de muur stofvrij na het schuren.

Afwerken
Wand gladmaken stap 5

Als het oppervlak helemaal droog is, kan er verdergegaan worden met de afwerking. Strijk voor het behangen, verven of latexen het oppervlak even voor met Gyproc Diepgrond. Dit vermindert de zuigende werking en zorgt voor het beste eindresultaat.