Waar halen wij gips vandaan?

Gyproc maakt producten van natuurgips en van rookgasontzwavelingsgips. Natuurgips wordt gedolven in groeven. Deze groeven worden later weer gevuld en teruggegeven aan de natuur. Naar verwachting is er nog voldoende voorraad natuurgips voor de komende 300 jaar. Rookgasontzwavelingsgips ontstaat uit een zuiveringsproces van rookgassen van elektriciteitscentrales. De uitstoot van koolgestookte elektriciteitscentrales wordt gefilterd zodat stofdeeltjes zoals roet, zand en vliegassen eruit verdwijnen. Het stofvrijegas wordt vervolgens in contact gebracht met kalk en water, waarbij een zeer zuiver gips ontstaat.

Productie

In Europa maken wij onze gipsproducten in verschillende landen. In Frankrijk hebben wij een fabriek in Vaujours en één in Cormeilles. De gipsfabriek in Vaujours bestaat sinds 1920. In 2008 is daar een hele nieuwe gipskartonfabriek in gebruik genomen. In Cormeilles maken wij onder meer model- en gietgipsen. Het oorspronkelijke familiebedrijf is daar in 1875 opgericht. In Duitsland hebben wij in 1997 een fabriek voor gipspleisters geopend in Vetschau. In het Belgische Kallo maken wij gipskartonplaten die onder andere bestemd zijn voor de BeNeLux.

100% recyclebaar

Gips heeft veel voordelen. Eén daarvan is dat er geen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Sterker nog, gips draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Het heeft namelijk een vochtregulerende eigenschap. Als een ruimte vochtig is, neemt gips vocht op. Als de ruimte droger is, geeft gips dat vocht weer af aan de ruimte.

Verder is gips 100% recyclebaar. Voor het recyclen van gips werken wij samen met New West Gypsum Recycling. Dit bedrijf heeft een recyclingfabriek naast onze gipskartonplatenfabriek in Kallo (België). Daar zorgen wij er dus voor dat oude gipsplaten opnieuw worden gebruikt, telkens weer.

Voor onze gipskartonplaten gebruiken wij alleen karton dat voor 100% bestaat uit gerecycled papier. Bij het recyclen van oude gipskartonplaten wordt het karton van de gipskern gescheiden. Zo komen er geen verf- of behangresten bij het gips dat gerecycled wordt.

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Bij ons staan de mens en zijn leefomgeving centraal. Onze producten worden dan ook gemaakt met respect voor mens en milieu. Wij produceren ze in goede arbeidsomstandigheden en verbruiken daarbij zo min mogelijk energie en water. Zo combineren wij topkwaliteit met duurzaamheid, al meer dan 60 jaar op de Nederlandse markt.

Als onderdeel van de Saint-Gobain Groep houden wij ons aan de basisprincipes voor gedrag en handelen die de Groep heeft vastgelegd.

Ontdek Saint-Gobain >

Geplaatst op: 21.06.2022 - bijgewerkt op: 13.10.2022