Hero Image
Image
Bouw het HABITO wandsysteem nu zelf!
HABITO®
4 minutes min

Ik heb HABITO® in huis

Gefeliciteerd, je hebt of krijgt een HABITO® wand in huis. Waar moet je nu op letten en waarom is het zo'n mooi systeem? We leggen het je graag uit.

HABITO® is de nieuwe norm in binnenwanden die zich kenmerkt door gemak en leefcomfort. HABITO® is namelijk extreem robuust, stootbestendig én geluidsisolerend. Maar wat betekent dit nu precies?

 

  • Een HABITO® wand heeft een draagkracht van maar liefst 30 kg per schroef en pluggen zijn niet nodig. 
  • In tegenstelling tot andere binnenwanden blijft HABITO® ook mooi op lange termijn, want het kent geen scheurvorming. 
  • HABITO® is de meest duurzame oplossing omdat het de laagste milieubelasting van alle typen binnenwanden heeft. 

Geluidsisolatie van een binnenwand

Goede geluidsisolatie van de wanden in jouw woning draagt in hoge mate bij aan je wooncomfort. Hoor je bijvoorbeeld de buren wel of niet en kan je in de kamer naast je muziek maken terwijl de ander aan het gamen is? HABITO® wanden voldoen aan de geluidseisen die het Bouwbesluit stelt met betrekking tot de binnenwanden, namelijk 32 dB of zelfs hoger. Het unieke aan HABITO® wanden is daarbij dat de geluidsisolatie op zeer eenvoudige wijze tijdens de bouwfase verhoogd kan worden door het opnemen van minerale wol in de spouw en/of door het kiezen van een wand die 3 cm dikker is.

 

Wil je weten wat de opties zijn voor jou? Neem contact op met je aannemer!

Voorwerpen ophangen

De ongekende kracht van HABITO® komt volledig tot z'n recht bij het ophangen van voorwerpen. Veel voorwerpen kunnen rechtstreeks aan de wand bevestigd worden met een gewone bevestigingsschroef tot wel 30 kg per schroef. Pluggen zijn daarbij niet nodig. Dit in tegenstelling tot gipsplaten of blokken waarbij je altijd gebruik dient te maken van pluggen én schroeven. 

Ophangen van voorwerpen

 

Aandachtspunten:

  • Gebruik een kruisschroef met grove draad (bijv. een spaanplaatschroef).
  • De schroefdraad moet steeds tot tegen de kop doorlopen.
  • De punt van de schroef moet net en scherp zijn, niet gekarteld.
  • De schacht van de schroef mag geen uitsparing vertonen.

Voordeel van een stootbestendige wand

HABITO® wanden behoren tot de meest robuuste wanden die er zijn. Dit betekent dat de wanden door de jaren heen het mooie en strakke karakter blijven behouden. Botsen of er tegenaan stoten zal de mooie wand niet zomaar beschadigen.

Kind tegen wand

Een scheurvrije binnenwand

Scheurvorming aan de bovenzijde van de wand is voor veel bewoners een grote ergernis. De reden van de scheurvorming is vaak, dat de wand (gemaakt van gipsblokken of cellenbeton) de spanning van de bovenliggende vloer niet kan opnemen. Met HABITO® behoren deze ergernissen tot het verleden. De HABITO® wand heeft namelijk een flexibele boven- en onderaansluiting. Dit betekent dat de werking van de bovenliggende constructie perfect wordt opgehangen; met een blijvend strakke aansluiting als resultaat.

Scheuren in de wand

Zo ziet het er direct na de oplevering uit.

Na verloop van tijd

Na verloop van tijd zakt de bovenvloer en vangt de HABITO wand de verbuiging op, dit in tegenstelling tot wanden bestaande uit blokken die daar geen ruimte voor hebben.

Strak en vlak

HABITO® wanden worden afgewerkt volgens de TBA afwerkingsniveaus voor gipskartonwanden en -plafonds. Deze klassen zijn opgedeeld in zes niveaus, waarbij niveau A de hoogste kwaliteit geeft en F de laagste. Volgens welke vlakheidsklasse een HABITO® wand is afgewerkt is te achterhalen in de beschrijving van je woning of bij je aannemer. Het afwerkingsniveau bij oplevering is bepalend of er nog aanvullende handelingen aan de wand moet worden verricht om de gewenste eindafwerking (sauswerk, behang, verf, tegels etc.) aan te kunnen brengen.

STABU afwerkingsklassen

Kies de gewenste eindafwerking

Afhankelijk van de gekozen afwerking kan het dus zijn dat er nog handelingen verricht moeten worden voordat je verder kunt met verf, behang, pleisterwerk of tegels. We hebben de stappen die mogelijk nog gezet moeten worden voordat een wand kan worden afgewerkt voor je op een rijtje gezet. Bekijk deze stappen via onderstaande button. 

Geplaatst op: 17.08.2022 - bijgewerkt op: 26.09.2022