
Waarom Metal Stud® wanden beter isoleren dan massieve wanden
Metal Stud® wanden leveren een betere akoestische isolatie dan massieve wanden. Die goede geluidsisolatie is te danken aan het zogenaamde ‘massa-veer-massa principe’. Dat houdt in dat de twee buitenzijden (massa) van een wand van elkaar zijn gescheiden door lucht of door isolatiemateriaal (veer) zoals glaswol.
Massa-veer-massa
Het massa-veer-massa principe werkt als volgt: geluid botst tegen de buitenste laag aan één kant van de wand aan (de eerste massa) en brengt deze aan het trillen. Het isolatiemateriaal tussen de buitenste lagen (de veer) vangt deze trilling op en werkt als het ware als schokdemper. Het geluid wordt daardoor vervolgens sterk verzwakt doorgegeven aan de andere buitenste laag (de tweede massa).
Geluidsisolatie met Metal Stud®
Het gebruik van Gyproc Metal Stud® profielen (bestaande uit Staanders en Liggers) zorgt ervoor dat de trilling van de eerste massa nog minder makkelijk wordt overgedragen naar de tweede massa. De soepele verbinding van de metalen profielen tussen beide buitenste lagen zorgt ervoor dat het geluid sterk verzwakt wordt, nog voordat het de andere buitenste laag bereikt. Tussen de profielen kan daarnaast eenvoudig perfect passend isolatiemateriaal worden geplaatst. Dit levert in vergelijking met een wand in hout theoretisch een isolatiewaarde op die 6dB beter is in het geval van een enkelwandige constructie.
Het effect van gipsplaten en isolatiemateriaal
Naast het effect van de metalen profielen is massa hetgeen dat geluid tegenhoudt. In een wand bestaat die massa uit gipsplaten. Gyproc heeft daarvoor twee typen gipsplaten in het assortiment. De Gyproc Wandplaat en Gyproc HABITO®. De Wandplaat is lichter dan het robuuste en zwaardere HABITO®. Door de hogere massa biedt de HABITO® gipsplaat qua geluidsisolatie van de twee het meeste voordeel. In combinatie met glaswol van ISOVER (als veer) wordt een wand optimaal voorzien van geluidsisolerende eigenschappen. Dit isolatiemateriaal zorgt namelijk voor nog verdere vermindering van de trilling door de vezelige structuur.
Specificaties voor isolatiemateriaal
Aanvullend op verbetering van de geluidsisolatie zijn er nog twee redenen voor het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw van een holle wand: verhoging van de brandwerendheid en/of thermische isolatie. Voor elk van de doeleinden worden bepaalde specificaties aanbevolen om optimale resultaten te bereiken:
- Specificaties voor optimale geluidsisolatie: minerale wol platen van minimaal 30 mm dikte en een minimale langsstromingsweerstand van 5 kNs/m4 (ook wel 5 Rayl/cm). ISOVER isolatiemateriaal is van glaswol en voldoet hieraan vanaf een volumieke massa* van 15 kg/m³, steenwol vanaf 35 kg/m³. Een hogere volumieke massa* voegt in het algemeen weinig toe aan de geluidsisolatie.
- Specificaties voor optimale brandwerendheid: steenwol draagt meer bij dan glaswol. Ook de volumieke massa* van het materiaal heeft invloed.
- Specificaties voor optimale thermische-isolatie: minerale wol platen zijn in de diverse dikten toe te passen in de spouw van de metalen profielen om zo de gewenste thermische-isolatie te behalen.
*Volumieke massa geeft het verband weer tussen de massa en het volume, uitgedrukt in kg/m3.