Hero Image
Image
Houten frame of Metalen frame wat is beter?
Geluid
Gyproc Metal Stud®
4 minutes min

Wat is het verschil tussen metalen profielen en houten regelwerk?

Wil je binnen in je woning of op zolder de ruimte herverdelen door zelf scheidingswanden te plaatsen? Dan kun je ervoor kiezen om je scheidingswand op te bouwen met houten latten of metalen profielen, zoals het Metal Stud®-systeem van Gyproc. Beide systemen zijn eenvoudig zelf te plaatsen en alle materialen zijn te vinden in de bekendste doe-het-zelf-zaken. Maar welk systeem heeft de voorkeur? Wij maakten een vergelijking tussen frames van hout en frames van metaal.

Houten frame

Een houten frame bestaat volledig uit houten stijl- en regelwerk waarbij langs beide zijden gipsplaten worden geplaatst op de houten latten. Deze houten constructie moet tot in de puntjes correct worden berekend en geplaatst. Het samenstellen en opzetten van een houten frame vraagt dan ook om exacte nauwkeurigheid.

In de keuze voor een houten frame is de kwaliteit van het hout cruciaal. Het hout moet recht en droog zijn en mag niet behandeld zijn met houtbeschermingsproducten of impregneermiddelen. Dit kan door diffusie vlekken op het gips vormen, of het bevestigingsmateriaal aantasten. Daarnaast leeft hout altijd, dat is niet te vermijden. Wat daardoor vaak gebeurt, is dat hout krimpt of kromtrekt wat ervoor kan zorgen dat het beoogde resultaat niet wordt behaald. Dat het hout leeft maakt daarbij op termijn de kans op scheurvorming tussen de gipsplaten in een wand groter.

Houten frame met isolatiemateriaal

Akoestische isolatie van een houten frame

De gipsplaten van beide spouwplaten zijn in een houten frame met elkaar gekoppeld door de stijlen. Daardoor ontstaat er een stijvere constructie die akoestisch minder goed presteert dan een metalen frame. De akoestische isolatie is deels te verbeteren door meerdere lagen gipsplaten en/of geluidsisolatie aan te brengen of door te kiezen voor een dubbel houten frame.

Metalen frame

Een metalen frame, zoals de Metal Stud® profielen van Gyproc, bestaat uit metalen Staanders en Liggers waartegen langs beide zijden gipsplaten worden geplaatst. Deze constructie hoeft niet tot op de millimeter nauwkeurig geknipt te worden en maakt het eenvoudiger om leidingen en bekabeling in te bouwen. De Metal Stud® profielen zijn bovendien op maat gemaakt voor de verschillende Gyproc gipsplaten die erop worden gemonteerd. Deze voordelen zorgen ervoor dat een metalen frame tot wel 60% sneller geplaatst kan worden dan een houten frame. Een metalen profiel is daarnaast 84% lichter in gewicht, waardoor vloeren niet te zwaar worden belast. 

Akoestische isolatie van een metalen frame

Om te isoleren is het eenvoudig isolatieplaten van glaswol tussen de metalen profielen te plaatsen. Een metalen frame in combinatie met isolatiemateriaal levert vanwege de minder stugge constructie een hogere isolatie op dan hout. Dit kan oplopen tot maar liefst 3 tot 5db verschil in de isolatiewaarde bij een enkelwandige constructie.

Metal Frame de optimale geluidsbuffer

Het Metal Stud® frame van Gyproc

Het Metal Stud® systeem van Gyproc is niet alleen geschikt voor scheidingswanden, maar ook voor voorzetwanden én plafonds. Eén systeem dat flexibel in te zetten is in de hele woning, van keuken en woonkamer tot badkamer en zolder. Het Metal Stud® frame bestaat uit een metalen stijl- en regelwerk, opgebouwd met Metal Stud® U-profielen (Gyproc Liggers) aan de vloer en het plafond en Metal Stud® C-profielen (Gyproc Staanders) die als stijlen tussen de U-profielen worden geklemd.

Het Metal Stud® systeem is op maat gemaakt voor de verschillende Gyproc gipsplaten die erop worden gemonteerd. Tussen de profielen kunnen perfect isolatieplaten van ISOVER worden geplaatst, wat een hogere isolatiewaarde oplevert dan in een houten profiel. Naast akoestisch isoleren is het met het Metal Stud® systeem ook eenvoudig leidingen en bekabeling in te bouwen waardoor alles netjes is weggewerkt.

Waarom kiezen voor een Metal Stud® frame?

De belangrijkste redenen om te kiezen voor een Metal Stud® frame van Gyproc:

  • Minder kans op scheurvorming Het plaatstaal van 0,6 millimeter waarvan de Metal Stud® profielen worden gemaakt behoudt altijd de oorspronkelijke vorm. In tegenstelling tot hout dat kan krimpen en uitzetten.
  • Eenvoudig te plaatsen Het Metal Stud® systeem hoeft niet tot op de millimeter nauwkeurig geknipt te worden en is eenvoudiger te plaatsen dan een wand in hout. Daarnaast klemmen de Gyproc Liggers en Gyproc Staanders eenvoudig in elkaar.
  • Lichtgewicht en ruimtebesparend Het Metal Stud® systeem belast vloeren niet te zwaar en de wanden zijn dunner dan massieve wanden waardoor ruimte wordt bespaard.
  • Flexibel Het Metal Stud® systeem is niet alleen geschikt voor het plaatsen van scheidingswanden, maar ook voor voorzetwanden en zelfs plafonds. Eén systeem geschikt voor meerdere klussen in een woning.
  • Geschikt voor vochtige ruimtes In combinatie met vochtwerende gipsplaten is het Metal Stud® systeem ook toe te passen in vochtige ruimtes, zoals de badkamer.
Geplaatst op: 28.06.2022 - bijgewerkt op: 10.10.2022