
Wat is het verschil tussen luchtgeluid en contactgeluid?
In de opbouw en isolatie van woningen heb je vaak te maken met twee vormen van geluid die geluidsoverlast kunnen veroorzaken: luchtgeluid en contactgeluid. Beide vormen vragen een andere aanpak, maar wat zijn nou precies de verschillen? En hoe los je de veroorzaakte geluidsoverlast zo goed mogelijk op? Dat lees je in dit artikel.
Contactgeluid
In het geval van contactgeluid wordt het geluid veroorzaakt door rechtstreeks contact met een muur of vloer in de woning. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het lopen over een vloer of het tikken tegen een muur. Door dit contact wordt een muur of vloer aan het trillen gebracht waardoor geluid wordt voortgebracht.
Geluidshinder door contactgeluid komt vooral voor via de vloer of het plafond tussen twee ruimtes. Gelukkig is dit soort geluidsoverlast op te lossen. De Gyproc oplossing hiervoor is een verlaagd plafond dat grenst tegen een bestaande vloer. Al dan niet in combinatie met een zwevende dekvloer die gelegd kan worden met de Gyproc Rigidur® Estrichvloer. Let er bij die laatste toevoeging wel op dat je Rigidur® Estrichelementen het beste per ruimte apart plaatst om ook horizontale overdracht van contactgeluid te vermijden.
Luchtgeluid
In tegenstelling tot contactgeluid ontstaat luchtgeluid doordat geluidsgolven zich voortplanten in een ruimte en zich van de ene ruimte naar de andere verplaatsen, of van buiten naar binnen. Voorbeelden hiervan zijn een luid spelende radio die ook in een andere ruimte te horen is of verkeerslawaai dat van buiten naar binnen komt.
Deze vorm van geluidsoverdracht komt vooral voor via wanden, al dan niet in dezelfde woning. De overlast van luchtgeluid is op te lossen door een voorzetwand voor een bestaande scheidingsmuur tussen twee woningen of voor een buitenmuur te plaatsen. Doordat een voorzetwand volledig ontkoppeld is van de bestaande muur is er een grote geluidswinst, die ook nog verder te verbeteren is door de toevoeging van extra isolatiemateriaal.
Ga je een scheidingswand bouwen en wil je maximaal geluidsisolerend te werk gaan? Ga dan voor Gyproc HABITO®. Deze plaat is niet alleen zeer robuust, maar dankzij de verhoogde massa ook zeer geluidsisolerend. Plaats daarnaast glaswol in de spouw van de metalen profielen om het resultaat nog verder te verbeteren.
Voorkom geluidsoverlast
Voor zowel de scheidingswand als voorzetwand tegen overlast van luchtgeluid en het verlaagde plafond met de zwevende dekvloer tegen overlast van contactgeluid hebben we alle stappen op een rijtje gezet. Zo kun je direct zelf aan de slag met het verhelpen van geluidsoverlast in jouw woning. Al deze oplossingen en meer vind je via de Gyproc Klus Selector.