Hoe plaats ik een voorzetwand in de badkamer?

Een oude muur in een badkamer wegwerken en/of isoleren tegen geluidsoverlast of warmteverlies? Of leidingen en andere voorzieningen verbergen? Plaats eenvoudig een voorzetwand: een wand die grenst tegen een bestaande binnen- of buitenmuur.

Met de vochtbestendige Gyproc Badkamerplaat biedt Gyproc dé oplossing om snel en eenvoudig een wand te plaatsen in vochtige ruimtes.

 

Voor het plaatsen van een voorzetwand in een badkamer is de Gyproc Badkamerplaat de meest geschikte gipsplaat in de doe-het-zelf-zaak. Het frame van een voorzetwand in een badkamer wordt opgebouwd met metalen Staanders en Liggers van Gyproc.

Voordelen van een voorzetwand met gipsplaten

 • Een voorzetwand zorgt voor meer wooncomfort door betere isolatie tegen geluid van binnen- en buitenaf.
 • Een voorzetwand in combinatie met glaswol isolatiemateriaal houdt de warmte beter vast.
 • De verhoogde thermische isolatie van een voorzetwand zorgt voor een besparing op het energieverbruik.

Een voorzetwand van metalen profielen

Een voorzetwand in een badkamer kan worden opgebouwd met Metal Stud® profielen van Gyproc.

 

Een metalen frame, zoals de Metal Stud® profielen van Gyproc, bestaat uit metalen Staanders en Liggers waartegen langs beide zijden gipsplaten worden geplaatst. Deze constructie hoeft niet tot op de millimeter nauwkeurig geknipt te worden en maakt het eenvoudiger om leidingen en bekabeling in te bouwen. De Metal Stud® profielen zijn bovendien op maat gemaakt voor de verschillende Gyproc gipsplaten die erop worden gemonteerd. Deze voordelen zorgen ervoor dat een metalen frame tot wel 60% sneller geplaatst kan worden dan een houten frame.

 

Daarnaast levert een metalen profiel vanwege de minder stugge constructie een hogere isolatie op dan hout. Dit kan oplopen tot maar liefst 3 tot 5db verschil in de isolatiewaarde bij een enkelwandige constructie. Wordt het metalen profiel gecombineerd met isolatiemateriaal van glaswol? Dan wordt dat verschil met nog eens 6 db verhoogd.

Alles over Metal Stud®, de metalen liggers en staanders voor wand en plafond >

Benodigdheden

Benodigde materialen voor het plaatsen van een Gyproc voorzetwand in de badkamer:

Materialen

 • Gyproc Badkamerplaat
 • Gyproc Staanders
 • Gyproc Liggers
 • Schroeven: o Slagpluggen, als de onderliggende constructie van beton is
 • Gyproc Snelbouwschroeven 25 mm
 • Gyproc Afdichtingsband
 • Gyproc Zelfklevend wapeningsband
 • Gyproc Diepgrond
 • ISOVER glaswol*
 • Dubbelzijdige tape
 • Pijpisolatie
 • Kimband
 • Siliconenkit

*Optioneel, zie stappenplan.

Hulpmiddelen

 • Gyproc Schroefkop of Gyproc Schroefkoppeling
 • Waterpas
 • Blikschaar
 • Gereedschapsmes
 • Potlood
 • Handschoenen
 • Rolmaat
 • Huishoudtrap
 • Schroefboormachine
 • Lat van 1 cm dik
 • Mondkapje*

*Optioneel, zie stappenplan.

Tips

 • Moet de voorzetwand hoger worden dan 2400 mm? Snijd dan met een scherp gereedschapsmes een schuine rand van de kopse naden waar de platen tegen elkaar komen. Zo ontstaat een v-vorm die netjes gevuld en glad afgewerkt kan worden.
 • Gyproc HABITO® is hard. Snijd deze plaat daarom twee keer in, in het karton. Zie stappenplan.
 • Maximale stabiele wandhoogte met 45 mm profielen en 12,5 mm dikke gipsplaten is 2400 mm. Wil je hoger? Neem contact op met onze Gyproc Helpdesk.
 • Let er tijdens het plaatsen van de staanders op dat de openingen voor de leidingen en elektra bij alle staanders op dezelfde hoogte zitten.
Stappenplan
Liggers van het metalen frame plaatsen
Gyproc Liggers aanbrengen voorzetwand

Teken de Gyproc Liggers af op ongeveer 1,5 cm van de achterliggende muur. Indien de voorzetwand voor een koude buitenmuur wordt gemonteerd, plaats het isolatiemateriaal dan achter en tussen het frame. Dit voorkomt ‘koudebruggen’. De ruimte tussen de bestaande muur en de profielen komen is de dikte van het toe te passen isolatiemateriaal. Maak de liggers op maat en breng afdichtingsband aan op de rugzijde. Zet de liggers om de 75 cm vast met de juiste Gyproc schroeven, zie benodigdheden.

Staanders plaatsen in de metalen liggers
Gyproc Staanders aanbrengen voorzetwand

Maak de Gyproc Staanders ongeveer 1,5 cm korter dan de afstand vloer-plafond. Bevestig Gyproc Afdichtingsband op de twee buitenste staanders en zet deze om de 75 cm aan de muur vast met de juiste Gyproc schroeven in hout en met slagpluggen in beton. Let er tijdens het plaatsen van de staanders op dat de openingen voor de leidingen en elektra bij alle staanders op dezelfde hoogte zitten. Plaats de overige staanders met een hart-op-hartafstand (van middelpunt tot middelpunt) van 60 cm. Klem de staanders met de opening in dezelfde richting in de liggers. Let op: niet schroeven! Wanneer de staanders zonder te schroeven in de liggers zitten, is de kans op scheurvorming een stuk kleiner. Zie ook het artikel: ontstaan van scheuren.

Wastafels en leidingen
Achterhout monteren voorzetwand

Breng tussen de staanders een strook multiplex van 18 mm aan voor het ophangen van de wastafel. Zet deze met een schroef tegen beide staanders vast. Schroef de Gyproc Badkamerplaat die ervoor komt vervolgens op meerdere plaatsen tegen dit achterhout. De zware last wordt nu verdeeld over de wand. Voorzie de waterleidingen van pijpisolatie ter voorkoming van condensatie.

Isolatiemateriaal aanbrengen
isolatiemateriaal aanbrengen

[[Thermische isolatie]] Breng voor een nog betere geluidsisolatie en brandwerendheid ISOVER glaswol aan. Draag bij gebruik van isolatiemateriaal een mondkapje en handschoenen en snijd het materiaal op maat met een scherp gereedschapsmes. Vul de ruimte achter de profielen op met ISOVER Isolatieplaat of ISOVER Sonepanel. Hoe dikker de isolatie, hoe beter de geluidsisolatie. De isolatie mag echter niet dikker zijn dan het profiel en de achterliggende ruimte.

Kit rondom de naden van de constructie dicht met siliconenkit, zodat er een luchtdicht en geluiddicht geheel ontstaat.

Gyproc Badkamerplaat op maat snijden

Snijd de Gyproc Badkamerplaat op maat met een scherp gereedschapsmes. Gebruik voor stukken kleiner dan 20 cm een handzaag. De platen moeten 1 cm korter zijn dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Om te snijden: leg de platen horizontaal neer op een verhoging, bijvoorbeeld een stapel platen of schragen. Snijd met een scherp gereedschapsmes in de zichtzijde van de plaat. Op deze manier snijd je de kartonnen laag door waarna je de plaat eenvoudig kunt omvouwen. Snijd vervolgens de kartonnen laag aan de rugzijde door met een scherp gereedschapsmes.

Gyproc Badkamerplaat plaatsen
Voorzetwand met klimaatfolie en gipsplaten

Leg het houten latje van 1 cm onder de gipsplaten zodat deze strak tegen het plafond komen. Monteer de platen met de Gyproc Snelbouwschroeven 25 mm om de 25 cm uitsluitend tegen de staanders. Gebruik hierbij de Gyproc Schroefkop om de schroeven op de juiste diepte in te draaien. Schroef altijd eerst bij de open kant van het profiel voor het vlakste eindresultaat.

Kimnaden aanbrengen
Kimband aanbrengen voor een waterdichte rand

De naden tussen de wand en de vloer worden waterdicht afgedicht met kimband. Let vervolgens goed op de waterdichte tegelafwerking.

Waterdicht tegelen
Waterdicht tegelen van een gipswand

Breng Zelfklevend wapeningsband aan op de naden en vul deze met flexibele tegellijm. Breng vervolgens de waterdichte, flexibele tegellijm aan. Kam de lijm in horizontale richting door en breng de tegels aan. Betegel tot daar waar de wand direct met water belast kan worden, bijvoorbeeld in de douchecel tot net boven de douchekop. Let er bij het betegelen op, dat er een voldoende ruime kitnaad ontstaat, zodat de kit voldoende hechtoppervlak heeft. Voeg de tegels met een waterdicht en flexibel voegmiddel. Volg hierbij altijd de instructies van de desbetreffende fabrikant.

Kitten van de aansluitingen
Kitten van de badkamerranden

Dicht naden en aansluitingen wand-wand en wand-vloer, evenals aansluitingen met douchebak, bad en kranen af met siliconenkit.

  

Hoeveel heb ik nodig voor mijn klus?

Producten
per m2
totaal nodig
Eenheid
per m2: n/a
totaal nodig: n/a
Eenheid: stuks
Producten: Gyproc Ligger
per m2: n/a
totaal nodig: n/a
Eenheid: stuk
Producten: Gyproc Staander
per m2: n/a
totaal nodig: n/a
Eenheid: stuks
per m2: n/a
totaal nodig: n/a
Eenheid: m
per m2: n/a
totaal nodig: n/a
Eenheid: stuks
per m2: n/a
totaal nodig: n/a
Eenheid: m
Producten: Gyproc Voegenvuller
per m2: n/a
totaal nodig: n/a
Eenheid: kg
per m2: n/a
totaal nodig: n/a
Eenheid: kg
Producten: Gyproc Diepgrond
per m2: n/a
totaal nodig: n/a
Eenheid: kg
Producten: ISOVER Isolatieplaten
per m2: n/a
totaal nodig: n/a
Eenheid: m2